Hetes Terminál

post-header
Adások

#13 – MALÉV-sztorik – 2. rész » Történetek a különös járatokról & az amerikai járatnyitás háttere

A MALÉV-sztorik sorozatunk visszatért a második résszel, amelyben folytatjuk a beszélgetést Meleghegyi Tamással, a Malév egykori informatikai igazgatójával. Ha még hallgattátok meg az első részt, akkor kattintsatok ide.

Ebben a részben többek között a Malév egyes érdekes járatairól is mesélt Tamás, így például a tiranai járatról, amelyről emlékezetes pillanatokat őriz. Tamás elmesélte, hogy miként tűntek el a csomagjai a tiranai reptéren egy hivatalos delegációs út során és hogyan tudott új ruhákat beszerezni (spoiler alert: egészen Budapestig kellett hozzá utaznia).

A tengizi charter járat – “sok utast hoztunk lent a poggyásztérben”

Számunkra külön érdekes és egyben döbbenetes volt a történet, amiről pár szót említett Tamás, méghozzá a tengizi charter járatok.

Számos cikk született a magyar vendégmunkások és elítéltek történetéről, akiket az előző rendszerben egy magyar-szovjet megállapodás értelmében Tengizbe, a mai Kazahsztán területén lévő olajmezőre küldtek ki kemény fizikai munkára. Ezeket a munkásokat a Malév szállította Tengizbe kijevi megállóval, azonban a brutális munkakörülmények és megbetegedések miatt is számos munkás vesztette életét ezen a kiküldetésen.

A tengizi magyarok történetéről bővebben is olvashattok a Magyar Narancs és a Kisalföld cikkeiben.

Miért lett Boeing 767-200ER? – sztorik a Malév amerikai járatnyitásáról

Tamás mesélt arról is, hogy miként kaptak külön szobát az Airbus és a Boeing képviselői a Malév Vörösmarty téri irodájában, hogy a légitársaság vezetőinél lobbizzanak a két gyártó szélestörzsű típusai kapcsán. Tamás szerint nem volt racionális oka a Boeing 767-200ER kiválasztásának, hiszen jelentős üzemeltetésbeli kellemetlenségek is akadtak a típus körül.

Mi volt a gond a Boeing 767-200ER-ral a tengerentúli járatoknál?

A Boeing 767-200ER és a -300-as altípus között csupán párméter különbség volt a törzs hosszát illetően. Tamás elmondta, hogy a 767-200ER fő problémája az volt, hogy a konténerek cargo térbe való elhelyezésekor a konténereket el kellett fordítani ahhoz, hogy hátra lehessen őket tolni. Ezek a konténerek viszont többször is beakadtak az elfordításkor, ami jelentősen megnövelte a repülőgépek fordulóidejét. Ezt már hamar felismerték az egyes légitársaságok, főként az amerikai légifuvarozók, így a tengerentúli járatok helyett belföldön kezdték repülni ezt az altípust, ahol nem volt szükség annyi konténerre, mint a hosszútávú útvonalakon.

Mi volt a gond a Malév Newark-i járatával?

“Nem volt az egy szép járat” – hivatkozik a Newark-i járatra Tamás. Köszönhetően annak, hogy az Alitalia 35%-os részesedést szerzett a Malévban, jelentős befolyást is gyakorolt az olasz légifuvarozó a magyar nemzeti légitársaságra. Ez többek között abban is megmutatkozott, hogy a tengerentúli járatok Budapest-Róma-Newark útvonalon repültek, amely további kellemetlenségeket is okozott.

Tamás elmondta, hogy az egyik ilyen probléma a római megállónál állt fenn, hiszen a Malév nem tudott terminálközeli állóhelyet kapni, az utasokat pedig nem engedték kiszállni, így a repülőgépet takarító személyzet az utasokkal a fedélzeten végezte a gyors takarítást. Ez is okozta a rendkívül hosszú fordulóidőt.

Ennek az útvonalnak köszönhetően – amelyre Tamás csak úgy hivatkozik, hogy “ilyen hosszan még Marco Polo tudott eljutni Amerikába előttünk” – a járatok kiszolgálására dupla személyzetre volt szüksége a Malévnak, melybe az is közrejátszott, hogy a személyzet nem volt hajlandó Newark-on megszállni, így egy Manhatten-i szállodában töltötték a pihenőidejüket. Fontos tudni, hogy a személyzet munkaideje akkor jár le, amikor megérkeznek az adott szállodába és mivel Newark-tól Manhattan még további 1,5 órás utazásra található, ez is hosszabb munkaidőt eredményezett.

Hallgassátok meg ezt az adást még több izgalmas Malév-sztoriért!

Mondjátok el a véleményeiteket és írjatok nekünk!

Nagy örömmel várjuk a gondolataitokat a témával kapcsolatosan az ide kapcsolódó közösségi média posztoknál, valamint ha bármilyen észrevételetek, javaslatotok van a podcast-et illetően, azt nagyon szívesen fogadjuk Messengeren.

Facebook: https://facebook.com/hetesterminal
Messenger: https://m.me/hetesterminal
Instagram: https://instagram.com/hetesterminal

Iratkozzatok fel a Hetes Terminálra és hallgassátok a népszerű podcast platformokon

A Hetes Terminál összes adása elérhető a népszerű podcast platformokon. Ha feliratkozol, azonnal elérhető lesz számodra minden új adásunk.

Linkek:
Spotify
Apple Podcasts
Anchor
StitcherFacebookTwitterPinterestTumblr

Previous post
Next post
Related Posts
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük